Algemene informatie

Algemene informatie over Egypte, Safaga en overige gegevens...

Algemene info

Egypte ligt in het noordoosten van Afrika en is tegenwoordig vooral een populaire vakantiebestemming. Safaga ligt zo’n 60 kilometer vanaf Hurghada.

Politieke en economische situatie

Sinds juni 2014 is gewezen veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi de zesde president van Egypte. Hij heeft de Egyptenaren weinig beloofd, alleen dat het een moeilijke tijd zal worden. Sisi wil van Egypte weer een stabiele staat maken en heeft de Egyptenaren opgeroepen daar aan mee te werken.

Onlangs is duidelijk geworden dat hij 20.000 nieuwe scholen, 25 steden en 8 luchthavens wil bouwen. Ook wil hij grote stukken woestijn geschikt maken voor de landbouw. Hij wil dit betalen door een beroep te doen op Egyptenaren in het buitenland, buitenlandse investeerders en andere Golfstaten. Sisi heeft ook te kampen met hoge subsidies op energie en andere basisbehoeften, maar heeft aangegeven die vooralsnog met rust te laten. Wel zijn de belastingen op brandstof en alcohol gestegen. Ook heeft Sisi de aanleg van een tweede Suezkanaal gerealiseerd. Naast het bestaand kanaal welke in 1869 werd geopend is een tweede kanaal met een lengte van 72 km. Ook een nieuwe stad wordt opgebouwd : New Cairo, die voor ongeveer 5 miljoen mensen onderdak mogelijk maakt, samen met veel werkgelegenheid.

]

Valuta

Egypte heeft het Egyptische pond als valuta. In het Arabisch wordt dit ‘guinay’ genoemd. Deze munt is onderverdeeld in 100 piasters(pt) of 1000 millims. Overigens kom je deze laatste eenheid nagenoeg niet meer tegen. Er is papiergeld in omloop van 1, 5, 10, 20, 50, 100 LE en 200 LE en van 25 en 50 pt. Munten zijn er van 1, 5, 10, 20, 25 en 50 piaster. Er is vaak gebrek aan kleingeld. Vooral in kleinere plaatsen is het raadzaam wisselgeld mee te nemen.

De wisselkoers ten opzichte van de euro fluctueert vrij veel. Wie geld wil pinnen kan bij een aantal geldautomaten terecht.

Overige gegevens

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Oppervlakte: 1.001.450 km²
Aantal inwoners: +100.000.000
Munteenheid: Egyptisch pond
Tijdsverschil: +1 (zomers +2)