Clean up…
Koraalriffen behoren tot de rijkste, oudste en meest ingewikkelde natuurgebieden van de wereld.
Stel je voor: op één enkel rif kunnen rond de 200 soorten koraal, 300 soorten vis en 10.000 tot 100.000 soorten ongewervelde dieren voorkomen. Koraalriffen beslaan slechts een kwart procent van het zeeoppervlak. Toch is 25 procent van alle vissoorten afhankelijk van het rif. De vissen vinden er een plek om te wonen, ze brengen er hun jongen ter wereld of vinden er hun voedsel. Maar we zeiden het al, niet alleen miljoenen diersoorten (waarvan de meeste nog op ontdekking wachten!) zijn van het koraalrif afhankelijk, maar ook miljoenen mensen. Het rif is ook een schatkamer voor medicijnen en doet dienst als kustbeschermer. Genoeg redenen dus om er zuinig op te zijn.
Koralen zijn levende organismen die ziek kunnen worden. Plastic speelt daarin een grote rol, zo blijkt nu voor het eerst. Door plastic kapotgetrokken koraal raakt gewond en is daardoor vatbaar voor ziekten. Deze tasten niet alleen dat ene koraal aan, maar verspreiden zich over een heel rif.




Hoe kunnen we helpen ?
Herbruikbare rietjes drinken net zo fijn als plastic rietjes, maar zijn zo veel beter voor het milieu. Je hoeft ze na gebruik namelijk niet weg te gooien, je wast ze even af en gebruikt ze dan weer opnieuw. Goed voor jou en de natuur.
In de shop hebben we een uitgebreid assortiment van herbruikbare rietjes.
Toeristen die zich op een tropisch strand insmeren met zonnebrandcrème, zijn zich meestal van geen kwaad bewust. Toch bestaat het gevaar dat zij onbedoeld bijdragen aan het afsterven van het koraal ter plaatse. Sommige crèmes bevatten namelijk oxybenzon, dat erg giftig is voor koraal. De stof, die UV-stralen absorbeert, blijkt op populaire stranden in hoge concentraties in het water te zitten.
Koraallarven raken daardoor misvormd; ze kapselen zich volledig in binnenin hun kalkskelet, alsof ze hun eigen doodskist maken.” Er groeien dan geen volwassen poliepen meer, zodat het koraal steriel wordt en wegkwijnt.
Laat je duiken niet vervuilen, neem een afval-net mee.

Bedankt aan allen die met ons meehelpen aan een schonere wereld.



