Duiken met beperking

Nemo heeft speciaal opgeleide instructeurs...

Together we are strong.

Duiken met een beperking kan onbeperkt @ Nemo dive and hotel!

Genieten van Safaga’s onderwaterleven. Ook met een beperking.

Duikers met een beperking kunnen bij ons genieten van de fantastische onderwaterwereld die Safaga biedt. De duikers moeten wel een medisch attest kunnen voorleggen als bewijs dat ze fit zijn. Neem vooraf contact met ons op, zodat wij aan uw individuele wensen kunnen voldoen.

Onze boot Dory is geschikt

Onze dagelijkse boot “Dory“ is 27 meter lang, 4,5 meter breed en goedgekeurd voor het vervoeren van maximaal 35 duikers en hun uitrusting. Aan boord is een extra breed toilet, gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Wij hebben een gemotoriseerde lift, die een duiker voorziet van alle uitrusting, veilig en snel in- en uit het water kan hijsen. (binnen 1 minuut!) Voor het vervoer van het hotel naar de boot kan gebruik worden gemaakt van onze pick up. Bert Biemans is IAHD instructeur  (International Association for Handicapped Divers)

Duiken met Bart, geschreven door Bart

Duiken met Nemo is echt een geweldige ervaring. Ik kan alleen mijn duim bewegen, dus
duiken met een nieuw team is altijd een uitdaging. Bij Nemo wordt dat zorgvuldig aangepakt.
Ze luisteren goed en verzinnen de gekste oplossingen als dat nodig is. En de Rode Zee is
natuurlijk een van de mooiste duikplekken ter wereld, dus dat is sowieso enorm genieten!

Zie hieronder de film van Bart:

Bart vanaf de Dory (film)

Duiken met Sebastiaan

Sebastiaan heeft het syndroom van Down en heeft begeleiding en zorg nodig. Met de hulp die bij hem past, kan hij zich blijven ontwikkelen, dus ook duiken.

zie hieronder de film van Sebastiaan:

Sebastiaan heeft het syndroom van down maar gaat wel met Nemodive duiken. (film)

Vriendelijk duik hotel voor mensen met een beperking, 

geschreven door Liesbet Lenaers

Wat een ervaring! Zo helder was het water, zo ver kon je kijken, werkelijk indrukwekkend! Zo mooi waren de koralen, zo grappig de tropische vissen. Gretig luisterde ik naar meer ervaren duikers of bladerde ik in de duikboeken aan boord om hun namen te ontdekken. En vooral: zo vriendelijk de crew, zo gastvrij de medewerkers, zo welkom voelde ik me! Ik ga zeker terug!

Als duiker met een handicap dacht ik dat m’n reismogelijkheden ook beperkt zouden zijn. Ik hoorde snel dat er wel enkele plekken zijn met aangepaste voorzieningen. Meerdere suggesties voor Nemo in Safaga, dat werd het dus, ik boekte samen met een vriend en buddy, die ging mee voor mijn gemoedsrust en (zelf)vertrouwen, maar vooral voor de gezelligheid.

Onze vlucht kwam laat aan in Egypte, en netjes werden we opgehaald door het hotel. Onderweg viel de avond en werd het donker. We kwamen vermoeid aan bij het hotel. Ik had hulp nodig op de helling voor het hotel, en op de helling naar de lift, Toch niet zo toegankelijk? Of was het vermoeidheid? Onze koffers op de kamer gezet, en dan naar de bovenverdieping: de jongens van de keuken hadden op ons gewacht, wat smaakte die eerste Egyptische maaltijd. Het was echt al donker, dus we zagen de zee nog niet. Pas ‘s ochtends bij het ontbijt beseften we hoe dicht Nemo bij de zee ligt: wat een zicht! Die onderwaterwereld zouden we gaan ontdekken….

We konden onmiddellijk al de eerste dag mee voor een dagje bootduiken: efficiënte en flexibele organisatie, dat sterkte m’n vertrouwen. Duikinstructeur Mustafa stelde de juiste vragen, hij vroeg niet naar m’n “medische beperking” (een L4 dwarslaesie, verlamd vanaf m’n middel) maar wel naar m’n duikvaardigheden en hoe ze me konden assisteren: zo inclusief, hartverwarmend! De eerste duiken hield de crew me van nabij in het oog, ik voelde me veilig. En toen ik genoeg vertrouwen had, om met m’n buddy Ronnie wat verder achter de gids te blijven (om een steenvis beter te kunnen bekijken), gaven ze die ruimte ook. Vanaf duik dag twee hielp kapitein Hamada me met m’n materiaal. Elke duik wou ik snel en ongeduldig het water in, op mijn verzoek, na de check van m’n uitrusting, gooide Hamada me met een zwierige zwaai het water in. Terug aan boord: dat deed ik op het gemak, super voldaan in de stoel, die met een katrolsysteem aan boord gehesen werd. Ik voelde me nooit de hulpbehoevende duiker, ik werd geholpen zonder veel woorden en met een grote glimlach.

Er zat best veel volk op de Dory, en toch was het nooit druk. De mannen zorgden ervoor dat al het materiaal altijd netjes aan de kant stond, ik kon zelfs met de rolstoel makkelijk naar binnen, voor de lunch, of voor een spelletje. We hadden het geluk dat er uitzonderlijk gezellige mensen mee aan boord waren, dat maakte de duiken en de hele vakantie nog fantastischer!

Het hotel is zeker een aanrader, misschien is niet alles absoluut en zonder hulp toegankelijk, de glimlach van de crew, die steeds klaar stond om een handje te helpen, compenseerde dat ruimschoots. Een scherp hellinkje om van de straat bij de hotelingang te geraken kon ik niet alleen nemen, m’n buddy hielp me vaak, en als hij er niet bij was, was er altijd iemand van de medewerkers om me een duwtje te geven. Ook de helling achter het onthaal, om bij de lift te geraken, was te steil voor mij. Maar ook daar wachtte ik nooit meer dan een minuut. En nooit had ik het gevoel dat ik een last was, dat ik niet door kon, dat ik het liever zelf en zelfstandig zou willen kunnen doen. De sympathieke glimlach van de medewerkers, het luisterend oor van de eigenaars naar kleine suggesties, de warme en gezellige gastvrijheid openden deuren en geesten en harten!

De Dory heeft een ingenieus en tegelijkertijd simpel systeem om af en terug op de boot te geraken. Een comfortabele stoel kan met een katrolsysteem van het dek naar het water en terug, rustig en beheerst en veilig. En voor de ongeduldige enthousiaste duikers, zoals ik, op vraag zwiert de kapitein je met een glimlach het water in. Terug aan boord gaan deed ik wel met de stoellift: heerlijk comfortabel.

Een katrolsysteem op de boot en een oplossingsgerichte, glimlachende attitude van alle medewerkers maakt Nemo een absolute topper, ook voor duikers met een beperking!

zie hieronder de film van Liesbet:

Duiken met Liesbet, bij Nemodive (film)
Liesbet en friends bij Nemo Dive Club & Hotel (film)

Boven en onder water: beperkingen doen er niet toe, assistentie en aandacht compenseren waar nodig, zorgzaam maar niet overbezorgd, echt all inclusive (als in: helemaal inclusief, ook voor mensen met een handicap)

Duiken met een beperking kan onbeperkt @ Nemo dive and hotel!