Duikstekken rond Safaga

De mooiste riffen die met de Dory goed bereikbaar zijn...

Duikstekken in de buurt van Nemo Dive Club & Hotel

De meeste van de beste duiken in het gebied zijn bij de spectaculaire offshore-riffen en wandduikplekken van Panorama Rif, Middle Rif en Abu Kafan. Weelderige koralen bedekken muren die honderden meters tot op de zeebodem dalen. Adembenemende landschappen, gevormd door harde koralen, bieden duiken tussen onderwaterlabyrinten, een overvloed van zeeleven met alles van de kleinste naaktslak tot enorme hoeveelheden rifvissen, barracuda’s en rifhaaien.
De wind en de stromingen kunnen hier fors zijn. Voor duikers betekent dit dat sommige van de meer opwindende sites soms niet op het menu staan. Gelukkig biedt Safaga ook een schat aan nabijgelegen beschutte riffen en ondiepe koraaltuinen die perfect zijn voor beginnende duikers bij wisselvallig weer.
Safaga biedt ook het controversiële wrak van de Salem Express aan.

Klik hier voor een video impressie van de onderwater wereld van Safaga

Nemo’s huisrif

Nemo Dive Club & Hotel is blij met zijn eigen huisrif dat ideaal is voor (macro-) fotografen en dat we tevens voor opleidingen gebruiken.  Het is er vol leven:  je kunt er schildpadden vinden, maar ook, keizersvissen, barracuda’s, gitaarroggen, grote baarzen, naaktslakken en nog veel meer. Op elk gewenst moment kun je je uitrusting aantrekken om direct vanaf ons  hotelstrand een duik te maken. Zwemmend over het zeegras naar het eigenlijke huisrif moet je beslist uitkijken naar de zeepaardjes die zich hier schuilhouden. De diepte bedraagt maximaal 15 meter. Kun je je een meer relaxte duikvakantie voorstellen?

Panorama Reef

Aan de noordkant ligt een plateau op een diepte van 25 meter met prachtige waaierkoralen en mooie tafelkoralen. Houd een oogje in het blauw: makrelen, tonijn, barracuda zijn vaak aanwezig. Je kunt hier ook de “verzorger” van Panorama Rif, een zeer nieuwsgierig napoleon tegenkomen. Op 27 meter, een scheur in de rots  met gigantische waaierkoralen en een school glasvissen heeft hier zijn schuilplaats. Op het plateau leven pijlstaartroggen,  koraalduivels en murenes. Tijdens je veiligheidsstop kun je lekker blijven hangen boven Anemone City.

Op het zuidplateau zie je praktisch gegarandeerd verschillende Napoleon lipvissen. Het is vooral prettig dat er veel jongeren zijn. Pelagische soorten zoals tonijn bezoeken van tijd tot tijd, en andere roofdieren zoals grootoog makrelen en barracuda’s jagen op grote scholen fuseliers. Adelaarsroggen, manta’s, witpuntrifhaaien, grijze haaien, zijdehaaien en zelfs oceanische witpuntrifhaaien zijn hier gespot.

Salem Express

Gebouwd en gelanceerd als de Fred Scamaroni in Frankrijk in 1964, werd deze passagiersveerboot later verkocht aan de Samatour-lijn en omgedoopt tot de Salem Express. Op 15 december 1991 raakte ze het Hyndeman-rif en scheurde een enorm gat in de romp. De impact van de schok zorgde ervoor dat de laaddeuren openden, er stroomde water in en de boot zonk in 20 minuten. Volgens officiële rapporten waren er 960 pelgrims die terugkeerden uit Mekka aan boord, maar er wordt beweerd dat er tot 1600 mensen daadwerkelijk aan boord waren. Slechts 180 mensen hebben de tragedie overleefd.
Dit is een maritiem graf en moet als zodanig worden behandeld. Duik haar met respect. Het wrak ligt op een diepte tussen 12m en 30m. Ze heeft een lengte van 115 meter lang en ligt op haar stuurboordzijde.

Klik hier voor een film impressie…

Tobia Arbaa

Tobia Arba ook wel “The 7 Pillars” genoemd is een set van blokken op een diepte van 12 meter gerangschikt van oost naar west in vier rijen. Je kan gemakkelijk van de ene zuil naar de andere zuil duiken zonder zoeken. De pillars zijn bekleed met zachte koralen en een aangename plek voor vis, zoals de schorpioenvis, krokodilvis en vele soorten meer. Octopus, murene,  schaaldieren, zee-egels, zeesterren en Spaanse dansers zijn ook in het spel,  niet te vergeten de veersterren. Een magische voorstelling.

Tobia Al Saghaira (Tobia Soraya)

Grenzend aan de baai van Safaga ligt een rif dat bestaat uit een reeks van koraal en massieve pilaren. Op de zanderige bodem op een diepte van 12-15meter ontdek je verborgen pijlstaartroggen, clownvissen, anemonen, vlindervissen, kogelvissen, krokodilvis, schorpioenvis… Als uw tijd en lucht het toelaten, kunt u langsgaan voor een manicure bij een van de vele poetsstations.

Tobia Al Kabeir (Tobia Kebir)

De oostelijke muur van het belangrijkste rif is een explosie van het beste zeeleven dat de Rode Zee te bieden heeft en enkele prachtige koralen. Je vindt er baarzen, doktersvissen, eenhoornvissen en anemonen vol met anemoonvisjes. Op de zanderige bodem aan de rand van het rif vind je blauw gevlekte roggen en platvis zoals de mozes-tong. De pinakels in het zuiden hebben scheuren en gaten waar glasvissen zich verbergen voor hongerige koraalduivels en horsmakrelen. Trekkervissen patrouilleren over de bodem en in de zomer komen er soms dolfijnen langs.

Middle Reef

Het rif heeft een enorm zandgebied in het zuiden, een brede plank aan de oost- en de westkant, plus een royaal plateau in het noorden dat het typische offshore-rif van de Rode Zee beschrijft. Driftduiken, met het vooruitzicht grote roofdieren te zien, kunnen aan beide kanten worden gemaakt. De duik beeindigen in de koraaltuin maakt een prachtige veiligheidsstop.
Dit is een klassieke paradijs van de Rode Zee. Grote hersenkoralen liggen in de koraaltuin, zachte koralen en gorgonia’s groeien aan de kant van het rif, samen met een overvloed aan macroleven. Kleine rifvissen zoals anthias en vlindervissen, scholen vissen als snappers en grombaarzen en grote roofdieren zoals haaien en barracuda’s zijn hier allemaal vertegenwoordigd.

Abu Kifan

De site staat ook bekend als The Deep One. Abu Kifan kan worden omschreven als een kleine versie van Elphinstone. Dit lange, smalle rif strekt zich uit van noord naar zuid door slanke plateaus en is een van de bekendste muurduiken in de Rode Zee.
Scholen koraalvlinders en baarzen vechten tegen de stroming. Grote groepen gigantische barracuda’s zie je in het open water. Honderden felrode gemeenschappelijke grootoogbaarzen verzamelen zich over de vlaktes van het plateau. Dit, samen met prachtige zwarte koralen, zachte koralen en gorgonia’s, plus het feit dat je op elk moment van de dag een goede hoek kunt vinden, maakt deze duikstek enorm populair bij onderwaterfotografen.

Tobia Hamra

Dit is een voor de hand liggende ochtendduik aangezien de hele duikstek op het oosten is gericht. Het ondiepe deel van deze site is als een doolhof met richels en canyons.
Schildpadden zijn hier een vrij bekend gezicht, net als Napoleon lipvis en murenen. Je vindt de gebruikelijke bewoners zoals vlindervissen, maanvissen en keizersvissen rond het rif, maar ook steenvissen en Rode Zee-walkman. Horsmakrelen en barracuda komen hier soms om te jagen en er zijn zebrahaaien gezien die rusten op de zandvlakten.

Shaab Shehr

Deze site staat ook bekend als Hyndeman Reef. Een 1 km lang boemerangvormig rif dat van oost naar west loopt, bloeiende koraaltuinen en zuilen die uit de zeebodem komen.
Trekkervissen, lipvissen, papegaaivissen en doktersvissen patrouilleren langs het rif. Keizersvissen, vlagvissen en grombaarzen hangen in scholen en poseren voor foto’s met canyons in de pinakels als achtergrond. Barracuda en horsmakrelen worden vaak gezien, evenals tonijn en zelfs witpunthaaien.

Ras Abu Soma

Een hellende rifkant landt op een zanderige helling, bezaaid met koraalblokken, en valt uiteindelijk af in grote diepte. Verder naar het noorden vernauwt de plank zich tot een richel die uiteindelijk plaats maakt voor een verticale muur.
Reuzenmurenen worden vaak vrij rondzwervend over het plateau gezien en adelaarsroggen komen soms voorbij. Op de rifhelling vind je misschien een octopus of inktvis. Talloze anemonen beschermen families clownvissen over het hele plateau. Het is bekend dat grote roofdieren hier komen, maar reken niet op een ontmoeting met haaien.

Gamul Al Saghair (Gamul Soraya)

Op deze plek zijn de pinakels in het zuiden het meest interessant. Ze zijn bedekt met zachte koralen en omgeven door een overvloed aan zeeleven. Op de weg die het dichtst en het grootste hoogtepunt is, passeer je buis-alen die, op een diepte van 14 meter, over de zeebodem slingeren.
De pinakels zijn gedrapeerd in scholen koraalvlinders, barbelen en baarzen. Op de zandbodem zitten verrassend veel schorpioenvissen. Vleermuisvissen hangen ook rond en poseren graag voor fotografen. Koraalduivels en tandbaarzen jagen in scheuren vol met glasvisjes.

Gamul Al Kabeir (Gemal Kebir)

Een rond rif van 15 meter hoog omcirkelt een lagune die uitkomt op het westen. Drie pinakels lopen naar het noorden.
Een grote school met barracuda’s hangt normaal gesproken net onder de oppervlakte. Er zijn keizervissen met grote ogen en snappers die rond de toppen cirkelen. De duiker met scherpe ogen die het zeegras onderzoekt, kan al eens een paartje vleugelpaardvissen tegenkomen. Adelaarsroggen en witpuntrifhaaien zijn niet ongebruikelijk, zelfs doejong-waarnemingen zijn hier gemeld.

Shaab Claude

Een rond rif stijgt vanaf de bodem op een diepte van 10 meter, verlengd door koraaltuinen naar het oosten en westen, en stroomt een helling af. Een bergkam steekt uit in zuidelijke richting, terwijl de bodem afdaalt tot een diepte van ongeveer 15-18 meter.
Aan de uiterste zuidkant van de toppen is er een overhang met een grote gorgonia. Hier kun je de spitssnuitkoraalklimmer vinden als je scherpe ogen hebt. Rond het rif, vooral op het splitpunt, vind je scholen koraalvlinders en sweetlips. De koraaltuinen en de top van het rif worden bevolkt door kleurrijke trekkervissen, papegaaivissen, doktersvissen en eenhoornvissen.