Onze boten

De Dory om comfortabel te duiken...

Wij beschikken over een boot “de Dory” en een Zodiac

Een dagje Dory… opgetekend door een gast

Onze boot vaart elke dag uit. De duikuitrusting wordt ‘s morgens in het duikcentrum in een box gepakt en door de staff met een pick up naar de boot gebracht. Zelf lopen we naar de boot, een wandelingetje van ongeveer 3 minuten. De “ Dory” ligt aan het einde van de pier en is gemakkelijk herkenbaar aan de naam en de brede blauwe/gele streep op de romp. We zorgen dat we ongeveer 08.30 uur aan boord zijn van de “Dory”. We nemen zwemkleding, een badlaken en een goed humeur mee.

Aan boord worden we opgewacht en verwelkomt door Mustafa, onze Egyptische Dive Instructor en duikgids. Hij vertelt ons eerst waar we onze schoenen kunnen laten. We lopen aan boord op onze blote voeten. Daarna geeft hij uitleg over de droge en natte gedeeltes van de boot. Ook nog informatie over het gebruik van de toiletten en de douches. Dan geeft hij een uitleg over het bestellen van drankjes en het invullen van de bootlijst. Eenieder is zelf verantwoordelijk voor het noteren van de drankjes. Aan het einde van elke duik worden duiktijd en diepte genoteerd. Verder wijst hij nog op de plaats en het gebruik van de zuurstoftank en de plaats van de eerste hulp koffer.

Inmiddels is de uitrusting aan boord gebracht. We maken gelijk de uitrusting klaar. De 12 liter aluminium flessen zijn gevuld met minimaal 200 bar ademlucht. Na het testen van de inhoud van de fles zorgen we dat de kraan weer wordt dichtgedraaid. Tijd om een plekje te zoeken in de zon of in de schaduw. In de salon staat een kan met heet water. We kunnen zelf thee en koffie pakken.

Afhankelijk van de duiklocatie is het 35 minuten varen tot anderhalf uur. Op de duiklocatie aangekomen wordt de Dory aangelegd aan ankerlijnen. Vaak aan de lijzijde van een rif. Mustafa houdt aan de hand van een onderwaterkaart een briefing. Zaken zoals duikdiepte, duiktijd, stroming, en veiligheidsstop komen aan bod. Hij zal buddy paren indelen en indien nodig onervaren duikers extra voorlichten over zijn rol als gids. Tijd om de duikuitrusting aan te trekken. Er is niet veel ruimte op het duikdek, dus we proberen de duikgroepen een beetje te splitsen. Na een buddy check is het tijd voor een duik.

We komen na ongeveer een uurtje weer boven. Nog onder de indruk van wat we allemaal onder water hebben gezien. We geven de vinnen aan de staff van de Dory en klimmen via het trapje aan boord. Boven aangekomen wachten we even tot de staff de lege fles heeft weggehaald. We maken gelijk de uitrusting weer klaar voor de volgende duik. Dan is het tijd voor koffie en thee en we laten even de foto’s zien die we onder water hebben gemaakt.

Rond twaalf uur is het tijd voor de lunch. In de salon staan borden en bestek klaar. Onze kok heeft weer zijn best gedaan. Toch weer uitzonderlijk wat hij voor elkaar krijgt in een klein keukentje. Er is altijd iets van pasta of rijst. Diverse soorten salades, gekookte groente, een aardappelgerecht en één of meerdere vleesgerechten. Na de lunch is er tijd voor een dutje of even snel een boek lezen. Of we zoeken nog even in één van de vissengidsen aan boord de onbekende vis op.

We varen naar een andere locatie voor de tweede duik. Wederom houdt Mustafa een briefing. Een andere locatie, een ander rif. Na de tweede duik staat er vers fruit klaar en/of een zoet hapje. De kok heeft cake, taart of een soort oliebollen gebakken. We varen weer terug naar de haven van Safaga. Afhankelijk van de duiklocaties zijn we tussen 15.00 en 17.30 uur terug. Tijd voor een verfrissing in de Beachbar.